Autor: 021.rs

Novi Sad
14.09.2024.
20:17
Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) je objavila da je njeno istraživanje ukazalo na potrebu da se unapredi svest biciklista o važnosti osvetljenosti i poboljša dostupnost svetlosne opreme.
  • Nix

    18.09.2024 18:39
    Kakvi crni prsluci, da neko dobije toplotni udar u letnjim mesecima? Samo provera svetala i kažnjavanje zbog nedostatka istih.
  • Vlada

    17.09.2024 12:00
    @StevaDžo

    Ako ovako maternji jezik znaš mogu samo da zamislim koliko ti je u Nemačkoj teško da se uklopiš.
  • StevaDžo

    17.09.2024 10:29
    E moji "biciklisti"
    Ovde je svaki komentar suvišan. Koliko pametnjakovića pa nam zato tako dobro ide. U petom razredu OŠ smo polagali ispit za vožnju bicikla i dobili papirnatu dozvolu. Pre više od 50 godina. U nemačku bre kod policije ne prolaze "kineska svetla" za bicikle npr. Kacige i prsluci se i nose i ne nose. U glavnom se nose.Roditelji od malih nogu (mali dečiji bicikl bez pedala zakačen za veliki koji vozi jedan od roditelja) uče decu ponašanju u saobraćaju. Ovde kod nas u zabavnom parku mala deca voze bicikl bez pedala....uz obaveznu kacigu..... Tako da "novosađani" niste najpametniji na svetu. Poz iz Bayerna.
  • Simbad

    16.09.2024 12:24
    Prevozno sredstvo
    Vozim bajs po gradu kao prevozno sredstvo jer volim, lakse mi je, jeftinije... Dosta se krećem, znači 1 auto manje na ulici u gradu dosta km i mislim da je to u redu. Prsluk je nešto krajnje destimulisuce i lagano cu se prebaciti u auto kao i vecina, klima i polako. Presvuceni radikali kao i kad nisu bili presvuceni znaju samo da smisljaju namete, sankcije, obaveze bez sustinskog resenja. Svetla na bajsu se vide iz aviona bukvalno pa draga policijo ako vas zanima bezbednost a vi to kontrolisite i resen problem. Nemojte da nas skidate sa alternativnih prevoznih sredstava. Trotineti su na pola nestali sa vasim merama a mnogo manje problema u svakom smislu u gradu pravi 20 trotineta nego 1 auto. Zanima me samo sta kazu ovi sto su platili nalepnicu, je li im trotinet bezbedniji sad, cuva li ih nalepnica? Cisto zaludjivanje i zavitlavanje naroda. Nesposobni partijski poslusnici vode ovu tvorevinu a rezultati se vide na svakom koraku. Ostavite nam bar bajseve posto ste sve ostalo oskrnavili.
  • Горан

    16.09.2024 10:54
    Молим и мопеде!
    Јуче сам за мало ударио моторић са две особе, који су по киши скретали лево на путу, а жмигавац сам видео тек на метар док сам их обилазио и срећом засвирао.
  • Mare

    15.09.2024 16:53
    Smejali ste se vozačima trotineta kada su se žalili na nebulozna pravila....
    Došla maca na vratanca i biciklistima...
    Da ste tada podrẓ̌ali trotinetaše, do ovoga verovatno ne bi došlo. A sada, ko vas šiša...
  • Ns

    15.09.2024 13:32
    Ne
    Sto pre prsluke,dok se ne naucimo saob.kulturi.
  • Komšija

    15.09.2024 13:17
    Dobro poznata pandurska "lezi lebe da te jedem" logika.

    Pijanci galame noću? Daj da ograničimo prodaju alkohola do 22h umesto da radimo svoj posao.

    Huligani divljaju kad su utakmice? Daj da zabranimo prodaju alkohola na ceo dan umesto da radimo svoj posao.

    Neki biciklisti ne koriste svetla? Daj da svima uvedemo prsluke umesto da radimo svoj posao.

    Najbolje da uopšte ne provirujemo iz svojih domova, to će im olakšati posao samo tako.

  • Milanče

    15.09.2024 11:29
    Logika
    Najnormalnije je da biciklisti imaju kacigu,prednje i zadnje svetlo(noću).Sve drugo je iživljavanje,jer bi u slučaju da moraju i prsluke značilo da svi učesnici u saobraćaju a to znači i vozači auta i suvozači a i putnici,morali da nose iste te prsluke.
  • Vlada

    15.09.2024 10:39
    @Petar PP

    A na kojoj je to stazi jasno obeležen smer kad se vertikalna i horizontalna signalizacija u Novom Sadu postavlja isključivo po kriterijumu ugrađivanja u znakove i farbu?
  • Bolek

    15.09.2024 10:35
    @NSAboriginal

    E viediš to je ono što ne razumeš kad si sa sela a u grad samo svratiš: bicikl kao vozilo koje u gradu zamenjuje automobil apsolutno JESTE sveta krava.
  • @NSAboriginal

    15.09.2024 10:12
    a gde ga onda ti vozis kad 90% grada nema biciklisticku brate? Posto koliko vidim i voziti kolovozom je tezak greh
    i nemoj molim te u mnozini, ne pricaj u tudje ime
  • Dragan

    15.09.2024 09:47
    Ko je kriv
    Naravno biciklisti bez svetala i POLICIJA koja ne radi svoj posao i ne kažnjava i ne isključuje iz saobraćaja takve . Obožavam i vozim bicikl ali se naježim kad ih vidim noću neosvetljene , ogroman broj !
  • NSAboriginal

    15.09.2024 09:13
    Ko priča o zakonu
    A da za početak, osvetlimo sve nas bicikliste znanjem o Zakonu u saobraćaju. I da svi prvo naučimo da nemamo prednost nad automobilima (sem u jednom slučaju kad automobil prilkom SKRETANJA preseca biciklističku stazu), da ne smemo da vozimo bicikl po trotoaru, da ne smemo da vozimo bicikl po pešačkom prelazu, da ne smemo da vozimo bicikl po pešačkoj zoni (sem ukoliko nije drugačije obeleženo i onda samo brzinom hoda pešaka), da deca mlađa od 12 godina ne smeju unjavni saobraćaj, ... Da nismo svete krave u saobraćaju, a takvim se smatramo i tako se ponašamo. To što se takve stvari (sve nabrojano) gledaju kroz prste ne znači da je to pravilo.
    Ljudi (biciklisti) utuvite u glavu da bicikl ne daje prvenstvo prolaza. Bicikl je VOZILO. Isto kao i automobil.
    Kad bi ovoga bili svesni, bilo bi mnogo manje stradanja biciklista na ulicama. Oni koji su stradali na biciklima su verovatno teže naučili pravila.
  • matori biciista

    15.09.2024 08:53
    Sve je potrebno
    Bicikl kao vozilo koje ucestvuje u saobracaju mora da ima svetlo i napred i nazad. Prsluk pod obavezno jer svi cackaju telefone ovih dana a biciklista je teze uocljiv. Pod obavezno za bicikliste uvesti i zastitni šlem. Bezbednost u saobracaju na prvom mestu. Upoznao sam lika koji je nocu od nazad udario biciklistu, poslao ga u bolnici na par i nije odgovarao jer biciklista nije imao zadnje svetlo. Kraj.
  • Vv

    15.09.2024 07:25
    Pola biciklista su preosvetljeni. U gradu na biciklictickoj stazi je to veći problem nego neosvetljenost. Kad vozim kejom, svaki drugi me tako zaslepi da uopšte ne vidim stazu i ostale učesnike u saobraćaju.
  • Treća strana

    15.09.2024 07:19
    Biciklistima
    treba podeliti leteće ćilime,jer što da sijaju u mraku!? Ako ne misle o sebi, što da drugi misle o njima... Svetleći prsluk je baš, baš glupost...
  • Nikola

    15.09.2024 07:09
    Sve, sve, ali...
    Pojedini zajedljivi komentatori se iživljavaju svojim glupostima poput Odmahnu rukom i kažu "dva piva mogu da popijem za taj. novac".
    Ili na odeći pojedinačne slučajeve kao vožnja turbo kružnim tokom. To su objave za "smešne strane" društvenih mreža, a ne za raspravu o zakonima.
  • Frug

    15.09.2024 02:34
    Bike
    Uvesti pod obavezno prodaju bajseva sa blatobranima i svetlima i napred i nazad,ovako se uvaljuju što bi rekli poluproizvodi..nedovrseni..po punoj ceni..
  • Čiča

    15.09.2024 00:43
    Ček, jel sam dobro razumeo, uvode se obavezni reflektujući prsluci zato što pojedini biciklisti ne poseduju svetlosnu opremu koja je takođe obavezna?
  • Kakav mrak…

    15.09.2024 00:35
    …od države
    Kako smo mi imbecilna nacija! Prvo smo, JEDINI U SVETU, uveli registraciju trotineta a sada hoće da uvedu svetleće prsluke za bicikliste!?!
    Šta je sledeće, da moramo da ugasimo svetlo dok vodimo ljubav?
  • Petar PP

    15.09.2024 00:14
    Ne znam odakle NSBI takvo istraživanje ako sam pre nedelju dana uveče od 20 bicikala koji su mi prošli u susret biciklističkom, a ni to nisu smeli jer je jasno obeležen smer (a čak i da nije), samo 2 su imala svetla.
    Porazno.
  • Sat

    14.09.2024 23:32
    Bukvalno treba blokirati sve policiske stanice ako uvedu ovaj harač. Samo gledaju kako narod da kazne. Koja budala će da nosi neki tamo prsluk, to je samo da kažnjavaju sirotinju. Za svetla neka kažnjavaju to je ok.
  • 9

    14.09.2024 23:06
    I po zakonu
    Van naseljenog mesta je OBAVEZNO nošenje prsluka i danju i noću . I zašto ga ne bi nosili ? 2E mnogo? Ali ako se tada desi da neko kolima naleti na biciklistu odrati kožu sa leďa materijalno i bar 1 mesec društveno korisnog rada na obeležavanju bic staza i sanacijama
  • @ Vlada

    14.09.2024 22:38
    Poznajem ljude koji već preko 20 godina voze bicikl a nemaju svetla na njemu. Nemaju nameru ni da kupe i stave svetla na bicikl. Set svetala za napred i nazad kod Kineza košta par stotina dinara a baterije u njima traju i do 3 godine. Ni to najjeftinije svetlo nemaju nameru da kupe. Odmahnu rukom i kažu "dva piva mogu da popijem za taj. novac".
  • S.

    14.09.2024 21:43
    Kao biciklista se apsolutno slazem sa ovim. Jako je mnogo neosvetljenih biciklista (i to mi se cini da je ove godine mnogo vise nego do sada) i to treba regulisati.
    Prsluci su glupost ali verovatno je neciji kum prodavac/proizvodjac istih.
  • Maćaš Kiš

    14.09.2024 21:42
    Policija je u pravu u ovom slučaju.Prsluci su dostupni,jeftini.Obavezno nošenje za sve bicikliste,skuteraše.Zadnja lampa često je slaba,ili se ne vidi zbog neadekvatne montaže.Prsluk se primećuje sa veće daljine i kod otežanim uslovima vidljivosti,tako da glavu čuva.
  • Jaa

    14.09.2024 21:40
    van naseljenog mesta svetlo odbojni prsluk je zakon, moze nekom da se svidja ili ne al na neosvetljenom putu se vidi kao na danu na 150m a to mnogo znaci za sve ucesnike u saobracaju, zivi bili
  • Najzad

    14.09.2024 21:13
    Dobra ideja
    Jako mnogo biciklista sam video da nemaju svetlosnu signalizaciju noću!!! I to u mrklom mraku!
    I to budu stariji, i nisu vozilu polako.
    Neke sam video da imaju crveno svetlo iza sedišta, a napred ništa... noću!
  • Djorde

    14.09.2024 20:29
    Molim Vas!
    Prosli utorak, kod Turbo kruznog toka, niciklista dostavljac vozi kolobozom (mada ima biciklisticka staza), bez ijednog svetla i naravno cacka telefon. Umalo da ga taxista udari, jer je lelujao u traci. Zaista ne razumem sta je problem staviti svetla i ne cackati telefon. Isto vazi za sve ucesnike u saobracaju!
  • Vlada

    14.09.2024 20:24
    Da li je realno
    Da živimo u državi u kojoj policija odbija da sprovede Zakon ove države i kazni bicikliste koji nisu propisno osvetljeni? Znači tera se bicklista da nosi prsluk na biciklu, isti taj bicikl, ako je po Zakonu osvetljen, možeš da ga vidiš jasno sa 300m udaljenosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna